M-Art-In



M-Art-In
Actueel
Gedichten
Schilderijen
Contact
 

 

 

 

INHOUD

 

  Van Mondialisering naar Nivellering naar Armoede

De teloorgang van Europa

 

 

Inleiding
Mondialisering
Investeren
Nivellering
Armoede
Protectionisme
De Kentering
De Politiek
De Europese rekening
Islamitisering
Economische conflicten
De Ultieme oplossing
Een sociaal Europa
Hoe sociaal?
Het reële Europa
Defensiebeleid
Nawoord

 

 

Mondialisering

Wie in West Europa inzicht wil hebben over de ontwikkelingen op mondiaal niveau moet minstens interesse hebben in wat er in de wereld speelt, zeker in eigen land. Sinds een tiental jaren is er in de wereld een nivellering aan de gang die grote gevolgen zal hebben voor West Europese landen en levensstijl die wij hier hanteren. Het zal in de toekomst niet mogelijk zijn om onze levensstandaard op hetzelfde peil te houden. Veranderingen elders in de wereld zullen een rem zijn op groei van bedrijven en banen in West Europese landen. Voorbeelden daarvan zijn het massaal overplaatsen van bedrijven naar derde wereld landen en de toenemende werkloosheid in de westerse landen als gevolg daarvan.

Denk maar eens aan de hereniging van Duitsland, dat weer één land is. Voor de hereniging van Duitsland is een hoge prijs betaald, miljarden marken en euro`s zijn naar Oost-Duitsland gevloeid. Het gevolg is, een hoge werkloosheid in Oost en West-Duitsland zonder uitzicht op perspectief. Dat heeft te maken met het feit dat West-Duitsland er voor gekozen heeft om eerst de infrastructuur in Oost-Duitsland op te bouwen nieuwe wegen, stadsrenovatie, vervoer, etc. Het bedrijfsleven in Oost-Duitsland heeft men in de uitverkoop gedaan aan westerse bedrijven die massaal de subsidies opstreken en weinig hebben gedaan om de verouderde bedrijven te vervangen of moderniseren. Daardoor bedraagt de werkloosheid in Oost-Duitsland meer dan 20%, dat is 10% tot 12% hoger dan in West-Duitsland.

Men kocht productieprocessen en (sporadische) bedrijven op om, gedeeltelijk, naar lage loonlanden te trekken. Dat is een proces dat in West Europese landen al jaren aan de gang is. Voorbeeld: op dit moment zijn ongeveer 300 Chinese arbeiders een staalfabriek aan het demonteren, waar 24.000 arbeiders werkten, bij Dortmund, Duitsland. Om deze vervolgens weer op te bouwen in China en zo tegemoet te komen aan de behoefte voor staal in China. Europa in de uitverkoop.

Philips, dat is vooral voor Nederland van belang, is ook zo`n voorbeeld. Philips heeft al een aantal productielijnen opgezet in China, voor de moderne door Philips ontwikkelde nieuwe apparaten. De onlangs gelanceerde wac 700/22 radio met harddisk, voor de opslag van 750 CD, wordt door China geassembleerd voor verkoop in Europa.

Made in China. Philips heeft handig ingespeeld op de behoefte van China voor het ontwikkelen van eigen technologie. Philips is inmiddels zover, dat het, samen met de Chinezen, een hightech campus aan het opzetten is, in Shanghai; voor het creëren van nieuwe standaards, voor audio, video, en vooral communicatie voor de Chinese markt. Dat komt, omdat China de huidige standaards van, vooral communicatie, die in het westen zijn ontwikkeld niet accepteert en een eigen standaard samen met Philips gaat ontwikkelen voor de Chinese markt.

In Nederland houdt Philips zich nog hoofdzakelijk bezig met het octrooibeleid, gemiddeld zijn dat 2000 octrooien per jaar wat voor Philips een flinke inkomstenbron is. Heeft Philips trouwens altijd al gedaan. Door ontwikkelingen zijn bij Philips de laatste 15 jaar meer dan 60000 arbeidsplaatsen afgebouwd, alleen al in Nederland. Het laatste nieuws op dat gebied is dat Philips nu ook zijn chipdivisie gaat afstoten. Philips heeft al langer massaal onderdelen afgestoten, lees verkocht, om zodoende ruimte te creëren voor innovatie. Een innovatie die niet altijd doordacht is, denk maar aan het, video 2000 systeem, de digitale audio tape (DAT), en zo zijn er nog een paar te noemen, zijn mislukkingen van formaat. Nu komt Philips in 2007 met BLEU RAY, een systeem dat er op neer komt dat 20X meer op een CD kan. De vraag is, zit de consument daar op te wachten?. Hebben ze juist alles afgestemd op de rode laser met alle daarbij behorende apparatuur. Kunnen ze die weer vervangen door BLEU RAY apparatuur. BLEU RAY staat voor, de naam zegt het al, blauwe laser, deze is een stuk beter doordat hij dunner is dan de rode laser, daardoor kunnen de zogenaamde putjes dichter bij elkaar staan, zodoende kan er 20X meer op een CD. Philips onderhandeld/of heeft onderhandeld, met andere elektronicaconcerns en filmmaatschappijen voor het opzetten van een wereldstandaard, iets wat ze in het verleden nog al eens vergaten, door hun eigen arrogantie. Maar goed, daar hebben ze van geleerd, wie mee wil spelen in de wereld van de elektronica doet er goed aan partners te zoeken. Ook de nieuw opgezette high tech campus van Philips en de positieve instelling van de whizzkids daar, geven mij geen hoop op voldoende werkgelegenheid in de toekomst, althans niet in Nederland. Want waar worden de nieuw ontwikkelde innovatieve producten geassembleerd? China dus. Dat is geen goed teken  voor West Europese landen. Gezien de overplaatsingen van West Europese bedrijven en productielijnen naar Aziatische en Oost Europese landen . (BV Polen) Een mooi voorbeeld van het afbouwen van arbeidsplaatsen in West Europese landen, in dit geval Nederland en Duitsland.

Een andere vorm van afbouwen van arbeidsplaatsen in West Europa is de modernisering van bedrijven die er voor kozen om productielijnen niet te verplaatsen naar derde wereld landen. Door modernisering (robotisering) van productielijnen werden arbeidsplaatsen overbodig. Zodoende werden arbeidskosten gereduceerd en werd kostenefficiënter gewerkt. Robotisering van productielijnen heet dat. Versta mij niet verkeerd, bij vroegere productielijnen ging het vaak om zwaar werk, daar was robotisering een vooruitgang. Denk maar eens aan productielijnen bij autofabrikanten met hun zware puntlasapparaten, het was echt geen pretje om daar aan te staan, zwaar, vies en luidruchtig werk en dan ook nog in een jaagtempo. Zo zijn er nog wel een aantal te noemen waar robotisering van productielijnen een verbetering was, vooral bij zware arbeid. Naast de modernisering van productielijnen van zware arbeid in West Europese bedrijven, was het ook zo dat veel productielijnen veroudert waren en niet meer voldeden aan de huidige normen op het vlak van assembleren.

Vernieuwde innovatieve producten vroegen om moderne assemblage technieken en hier was voor veel West Europese bedrijven de kans om dat te doen in lageloon landen. Het opzetten van dergelijke productielijnen in lageloon landen is veel kostenefficiënter dan in West Europese landen. We zijn gewoon te duur.

 

 

I