M-Art-InM-Art-In
Actueel
Gedichten
Schilderijen
Contact
 

 

 

 

INHOUD

Visie document

 

  Van Mondialisering naar Nivellering naar Armoede

De teloorgang van Europa

 

Martin Pothoven

 

Inleiding
Mondialisering
Investeren
Nivellering
Armoede
Protectionisme
De Kentering
De Politiek
De Europese rekening
Islamitisering
Economische conflicten
De Ultieme oplossing
Een sociaal Europa
Hoe sociaal?
Het reële Europa
Defensiebeleid
Nawoord

 

 

 

 

 

 

 

 

Reacties kunt u sturen aan:

Martin Pothoven

 

 

Copyright 2006

 

 

Inleiding

Bij het tot stand komen van dit stuk realiseer ik mij dat het een van de weerbarstigste onderwerpen is die er te beschrijven valt. Die weerbarstigheid zit hem in de oplossing van het probleem: de noodzaak van Europese landen te komen tot een sterk economisch machtsblok. Dan heb ik het over een machtsblok met, 455 miljoen inwoners, dat is van de totale Europese bevolking. Vooral de onderlinge samenhang, bij de beschrijving, maakt het weerbarstig. Dat heeft te maken met de culturele verscheidenheid van Europa. Nergens ter wereld, bij economische machtsblokken, is de culturele verscheidenheid zo groot als in Europa.

Dat is een factor van belang voor de vorming van `n Europees economisch machtsblok die niet te onderschatten is. Zozeer zelfs, dat culturele verschillen bij de vorming van de Europese Unie (EU) geen rol mogen spelen, doen ze dat wel, dan komt er nooit een verenigt Europa. Ik laat die culturele verscheidenheid graag over aan sociologen en interculturalisatie- bewegingen. Dan heb ik het nog niet eens over taalbarrières waar we mee te maken hebben. Deze zijn van grote invloed bij het tot stand komen van overeenkomsten, door de verschillende interpretatie van stuken. In het verleden heeft dat voor nog al wat vertraging gezorgd bij de uitwerking daarvan. Ik heb mij ook niet gewaagd aan allerlei verschillende economische modellen, en alleen geconstateerd dat wij afstevenen op het Amerikaanse model. Geen Chinees, Japans, Taiwanees of Koreaans model, maar Amerikaans.

Dat het geen vrolijk stuk is ligt aan het onderwerp. Het is het vaststellen van ontwikkelingen in West Europese landen van de afgelopen decennia en de gevolgen van die ontwikkelingen in een voortdurend veranderende wereld. Een wereld, die in West Europese landen, nijgt naar armoede. Het verschil tussen de `HAVE`s, and HAVE NOT` is, te groot. Het is tevens een zoeken naar mogelijke oplossingen of oplossing.

De grootste moeilijkheid is, zoals altijd, om het onder de aandacht te brengen van politici, zoals regeringsleiders, ministers, politieke partijen, etc. Kortom daar waar de oplossing/en vandaan moeten komen.

Martin Pothoven

 

 

I